FOLKEbibliotek

by

Jeg starter, hvor jeg slap i sidste indlæg. Nemlig ved ordet FOLKEbibliotek. For hvor blev jeg vred, forbitret og opgivende da jeg læste Berlingske Tidende i torsdags.

vred
Endnu engang får det danske biblioteksvæsen på puklen fordi vi opfylder vores forpligtigelse til at være et bibliotek for hele befolkningen, og ikke kun danske skønlitterære forfatters forlængede arm.

Men lad mig først slå fast med syvtommersøm, at jeg elsker bøger, jeg elsker at fortælle om bøger, og jeg mener bøger er en hjørnesten i de danske folkebibliotekers huse. Men jeg mener også, at bogen er sidestillet med andre kulturelle medier, som film, musik og spil. Derfor skal et moderne folkebibliotek selvfølgelig også opfylde sine forpligtigelser over for de medier. Ganske som det stor sort på hvidt i biblioteksloven.

Også er der det med de smalle titler kontra bestsellerne. Jeg oplever ikke, at vi på Odense Centralbibliotek mangler smalle titler til at dække et behov, som ikke er der. Jeg oplever heller ikke, at vi ikke formidler den smalle litteratur ved udstillinger og arrangementer. For det gør vi.
Derimod oplever jeg, at vi får masser af kunder i butikken, som er glade for at læse både høj, lav, smal og bred litteratur. De er simpelthen glade for at biblioteket har noget for næsten enhver smag.

For øvrigt skal man jo også huske på, at forfatterne har store økonomiske interesser i, at bibliotekerne køber deres værker. Noget som jeg ofte syntes bliver forbigået i deres kulturpolitiske og opdragende synspunkter.

Jeg kender ingen kollegaer som ikke tager deres materialevalg alvorligt. Derfor er Jens Andersens indlæg også en nedvurdering af det store arbejde som landets bibliotekarer gør for at være et bibliotek for hele folket, og leve op til lovens krav.

haandslag
Derimod vil det være interessant, hvis landets forfatterne og biblioteker gav hinanden håndslag på et øget samarbejdede. Ganske som vi gør i Odense.

Reklamer

5 kommentarer to “FOLKEbibliotek”

 1. Nina Wegner Says:

  Som talt ud af min mund. Carsten Andersen, og selv Merete Pryds Helle, som er ambassadør vores alle sammens elskede Litteraturside står efter min mening for de samme holdninger. De er fjendske over for bibliotekarer og generaliserer vores faggruppe helt ned i Utterslev Mose. GODT! at du gider tage kampen op. Jeg orker det ikke. Jeg tror at folkeskolelærere kan føle det lidt på samme måde, et evigt udskældt folkefærd.
  De sidste 10-12 år har jeg arbejdet intensivt med formidling af skønlitteratur og prøvet at videregive min holdning til læsningens glæde og litteraturens nødvendighed, og derfor er det ekstra TRÆLS – på den jyske måde – at blive skudt i skoene at bibliotekerne ikke arbejder for LITTERATUREN. Det gør vi sgu!! – men vi har nok en bredere og mere tolerant holdning til læsning og litteratur end de elitære dagbladsanmeldere. Uha hvor er de snævre i hovederne. Skal vi kalde dem for “Kridtugler”? – ..jeg har hugget det fra Ib Michael – sorry – er lige ved at læse 3. del af Blå Bror-trilogien – fantastisk læsning.
  K.H. Nina

 2. Lone Says:

  Jeg kan kun give dig ret, Michael. Jeg blev også meget skuffet da jeg læste Jens Andersens artikel.
  Igen skal bibliotekerne hænges ud som et sted der er befolket med personale som ikke holder af litteratur.
  JO VI GØR, ellers arbejde de fleste ikke et sådan sted!!!

  Vi udvælger bøger efter at alle de forskellige mennesker der er i landet, har mulighed for at finde noget DE kan lide. Så selvfølgelig er der både smalle og bredde titler på landets biblioteker.

  Og ja, lige nu er det måske mange krimier der dominerer men skal et bibliotek ikke afspejle udbud og efterspørgsel??? Eller er det kun boghandleren der må det? Biblioteket må ikke gøre noget for at tiltrække læsere..

 3. Nina Wegner Says:

  Undskyld til Carsten Andersen, det er jo JENS Andersen.

 4. Ulla Lauridsen Says:

  Jeg er enig – som låner er det også min oplevelse, at I har et fantastisk udvalg og et fantastisk engagement.
  Jeg har brugt biblioteket fra jeg var barn (det var godtnok i Skive) og har altid mødt service, service og mere service. Jeg ville ikke have bebrejdet bibliotekarerne, hvis de løb hen og gemte sig, når jeg kom ind, men nej – deres tålmodighed og hjælpsomhed var tilsyneladende uendelig, og jeg kom ellers rigtig tit.
  I dag oplever mine børn det samme. Børnebibliotekaren tager det dybt alvorligt, at de gerne vil låne en bestemt jumbobog, som de ikke lige kan huske hvad hedder, men der var en historie, hvor…. De tager uden at blinke en jumbobog eller en smølfe-tegneserie hjem fra den anden ende af landet. Hvor bliver brugerne ellers taget alvorligt på den måde?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: