Bo Derek

by

Løsdele fra novellen Bo Derek:

Mor leder arbejdet. De låner bøger på biblioteket og læser om marsvins levevis. Hun køber Den Blå Avis, og sammen finder de et bur hos en dreng et andet sted i byen. Det regner, da de henter buret. De løber fra bilen og hen til opgangen med jakkerne trukket op over hovederne. Mor synes Malte skal forestå handlen. Hun trykker på ringeklokken og Malte rækker sedlerne frem, mens en stribe af vand løber ned af hans pande og svinger til siden over mod hans tinding. Han bærer buret hele vejen ud til bilen. Hun roder ham i håret, og hun lukker bagsmækken.

– I får det rigtig hyggeligt, I to, siger hun og smiler.

Mor flytter rundt inde på Maltes værelse, rykker kommoden og lænestolen fra hinanden, så der er plads til buret. Hun arbejder hurtigt, synes Malte, og fløjter muntert. Hun glemmer at handle ind, hun glemmer en aftale med far, og hun glemmer Siv, der sidder med en kiks på madrassen inde i stuen. Siv græder, men det glemmer mor også, mor tænker på marsvin nu, og Malte lægger sig i striben af lys, der rammer gulvet på hans værelse. Han læser i en tegneserie.

Senere kører de ned til dyrehandlen. Mor er flammet op, tænker Malte. Hun er en stor tændstik, der lyser i ugevis. Hendes stemme er frisk med kanter, man kan skære sig på. Hun spjætter med armene, ligesom fuglene i burene hun passerer.

Dyrehandleren jager rundt i buret med sin store hånd. Han kalder marsvinet for en af sine små venner. Malte holder marsvinet lidt ud fra kroppen. Han kan mærke hjertet, en lille bitte hoppebold, en evighedsmaskine, tænker Malte. Han er tæt på at fortryde. Det nemmere, da han har kassen i hånden. Han kigger ned gennem hullerne fra saksen. Der er mørkt i kassen. Han kan høre noget, der kradser mod pappet. Mor overtager kassen og Malte åbner døren.

Marsvinet skal hedde Bimmer. Mor har løst sin opgave, tænker Malte, lidt for godt har hun løst den; det er hende, der bestemmer navnet. Malte bryder sig slet ikke om Bimmer. Inden i hans hoved siger en stemme han ikke kender: Det kan ikke lade sig gøre. Hvis nogen finder ud af, at han hedder Bimmer, vil det aldrig gå ham godt. De vil tro, han er en kedelig opfindelse, nogen har efterladt. Det vil slå ham ihjel. Men mor insisterer; et marsvin hedder Bimmer, siger mor. Alle marsvin hedder Bimmer. Sådan er det. Malte kan se, det er definitivt. Mor eliminerer noget med sine øjne.

– Hvad så med hans kone? indvender Malte spagt. – Hvis han får en kone, hvad skal hun så hedde?

Lang tid senere, da Bimmer får en kone, har mor for længst mistet interessen for marsvin, og Malte kan få lov at bestemme selv. Det bliver Bo. Han har på forhånd undersøgt, om en kone egentlig kan hedde Bo. Han har maskeret sit ærinde bag en række spørgsmål om navne, og til sidst har han fået ud af mor, at der findes hunner med navnet Bo …

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: