Fynske forfattere 3

by

Er der nogen, der rynker på næsen, når jeg skriver Morten Korch? Så er det måske, fordi I kun kender denne fynske forfatter som ham med de meget folkelige historier  som “Det gamle guld” og “De røde heste”, hvor den fattige pige/dreng skal gå så grueligt meget ondt igennem og dog til sidst vinder sin hjertenskær og den gamle gård.

Morten Korch (1876-1954) var en fortæller, en lytter og fortæller. Han lyttede til fynboerne og fortalte deres historier i hele otte samlinger med fortællinger, udgivet over 50 år. Samlingerne er nødvendigvis nedskrevne; men de bør fortælles og selvfølgelig allerbedst på fynsk.

Det er ikke godt at vide, hvor meget Morten Korch lyttede sig til, og hvor meget han selv fandt på. I al fald kan man lære rigtig meget om fynsk lune, særlige fynske karaktertræk (de fandtes dengang, da man blev på den egn, hvor man var født), fynske talemåder, forhold mellem kønnene og generationerne, og fynsk hverdagsliv for 100 år siden – altsammen fortalt på den mest underfundige og morsomme måde.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: