Noget om isbjerge

by

 

I en af øjeblikkets mest omtalte bøger, Verdens sidste roman, fortæller forfatteren og studieværten Daniel Sjölin ud af posen om sit selvbedrageriske alkoholmisbrug, sin lige så alkoholiserede og nu demente mor, sin fysiske og sociale berøringsangst, sin ensomhed.

 

Ordene lægges i Daniel Sjölins mund af Daniel Sjölin, forfatter og studievært… Så spørger man uvilkårligt: Hvornår er fortælleren Daniel Sjölin identisk med forfatteren Daniel Sjölin, og hvornår er han ikke? Læseren kan kun gætte, og måske er svaret heller ikke så vigtigt som forfatterens leg med genren: Med den på overfladen perfekte sammensmeltning af forfatter og fortæller sender forfatteren en ironisk hilsen til en af tidens varmeste genrer, den selvbiografiske fiktion.

 

Og sådan er der megen meta i Verdens sidste roman. Hør f.eks. bogens første (inciterende eller irriterende?) sætning: “Altså, kom nu. Prøv i det mindste at læse indledningen. Den er letfordøjelig og utrolig åbenhjertig. Måske er den også vildt, vildt vigtig. Proppet med sladder og sludder.”

 

I samme tone henvender fortælleren sig ofte til læserne – og kritikerne – med programerklæringer som denne: “Jeg skriver selvbiografisk som alle andre – dog uden omsvøb… Og jeg poserer ikke min elitistiske sprogfærdighed bag en “krystalklar, økonomisk prosa uden ét overflødigt ord””. Ligesom han hævder at kunne efterabe hvilken som helst stilart, hvis det var det, han ville. Men det er ikke det, han vil. Han insisterer på at læsse alle sine bekendelser af. Vise hele isbjerget.

 

Nu er det ikke sådan, at Daniel Sjölins selv- og altudleverende fortællestil ikke sætter læseren på arbejde. Bogen bugner tværtimod af tankevækkende refleksioner. Alligevel: Hvis ordstrømmen bliver for overvældende, kan man jo passende ty til den krystalklare, økonomiske prosa, som fortælleren vrænger ad, men som er så svær.

 

F.eks. i form af Helle Helle og hendes Ned til hundene (som i øvrigt også har selvbiografiske elementer – fortælleren er forfatter og jævnaldrende med HH). Helle Helle er læse-let, men lad dig ikke narre ned i feriegear. Her handler det ikke om at følge med, men om hvad du når at se på vejen.

 

 

P.S. Husk at du kan møde Helle Helle i Odense den 23. oktober. Daniel Sjölin kan du foreløbig møde i litteraturprogrammet Babel på SVT.

Reklamer

En kommentar to “Noget om isbjerge”

  1. Litnet Says:

    Find Babel under litteraturlink i margen til højre. Programmet holder ferie indtil slutningen af august, men man kan se tidligere udsendelser fra arkivet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: